Najgore namirnice za srce: Samo 2 grama je dovoljno za rizik od srčanog i moždanog udara!

Stalna upozorenja naučnika na opasnosti unošenja trans masti kroz ishranu nisu bez razloga – da li ste znali da bi se zabranjivanjem korištenja trans masti u hrani smanjio broj hospitalizovanih pacijenata zbogsrčanih i moždanih udara za 6 posto?

Srce-srčani-udar

Prije svega, treba da znate šta su to trans masti i kako djeluju na zdravlje.

Trans masti su nezasićene masnoće koje nastaju tokom prerade biljnih ulja u čvrste masti i tokom termičke obrade hrane na visokoj temperaturi.

Dakle, nastaju vještačkim putem, piše “Stil“…

Studije su pokazale da ishrana koja uključuje dosta trans masti ima izuzetno loš uticaj na srce, jer snižava nivo dobrog, a povećava nivo lošeg holesterola, podiže nivo triglicerida, izaziva hronične upale i narušava sposobnost krvnih sudova da pravilno obavljaju svoje funkcije.

Jednostavnije rečeno, unošenje trans masti začepljuje arterije i izaziva zapaljenja krvnih sudova.

Čak i mala doza od svega 2 grama trans masti dnevno može da poveća rizik od moždanog i srčanog udara, ali i iznenadnog zastoja rada srca, piše “Underground Health Reporter”.

Stručnjaci upozoravaju da su zbog svega ovoga namirnice pune trans masti najgore za ljudsko srce, i ističu da biste njihovim eliminisanjem mogli značajno da produžite život i osigurate dobro kardiovaskularno zdravlje.

Među namirnicama koje sadrže najviše trans masti su različiti slani krekeri, kupovni kolači i gotove mješavine za pravljenje slatkiša, veliki broj smrznutih jela i gotovih obroka, kao i kokice iz mikrovalne pećnice.

Vodite računa i o namirnicama na čijoj deklaraciji među sastojcima piše “djelimično hidrogenizovano ulje ili mast”, to je još jedan sinonim za trans masti.

Izvor: stil

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *