NISTE NI SVJESNI: Pogledajte šta se dešava vašem TIJELU I MOZGU ukoliko NE SPAVATE DOVOLJNO (VIDEO)

Nedostatak sna može da ostavi ozbiljne posledice na vaše fizičko i mentalno zdravlje, a evo i kakve.

nedostatak-sna

Mnogi od nas u krevet ležu kasnije nego što bi trebalo i jednostavno ne spavamo koliko bi trebalo kako bismo narednog dana normalno funkcionisali. Baš zbog toga, stručnjaci ističu koliko nespavanje ima drastične posledice na naše zdravlje, a neke od tih posledica mogu da budu i dugoročne.

Metju Voker, autor knjige “Zašto spavamo” i profesor neurologije i psihologije na Univerzitetu u Kaliforniji, objašnjava kako sve nedostatak sna utiče na zdravlje.

Najpre, manjak sna utiče na sposobnost mozga da pamti.

Znamo da nedostatak sna sprečava mozak da pamti. To je kao da se inboks mozga gasi ako ne spavamo dovoljno i ne možete da primite nove poruke, odnosno da pamtite nešto novo, objašnjava stručnjak.

Međutim, to nije najgore što može da se desi.

Nedostatak sna može da dovede do veće koncentracije beta amiloida u mozgu, toksičnog proteina koji se povezuje sa Alchajmerovom bolešću.

– Tokom sna se ti toksični proteini ispiraju iz mozga. Ako ne spavate dovoljno svake, ali baš svake noći, više tog proteina koji se povezuje sa Alchajmerom se taloži u mozgu – kaže Voker – Što se više proteina zadrži, to je veći rizik od razvoja demencije kasnije u životu.

Manjak sna takođe slabi i naš imuni sistem, čineći nas manje otpornim na viruse i prehlade. Ali, stvar je još ozbiljnija od toga.

Nakon samo jedne noći spavanja između četiri i pet sati, količina antikanceroznih ćelija u organizmu se smanjuje za 70 odsto, upozorava on.

I ne samo to! Svetska zdravstvena organizacije je 2007. godine zvanično saopštila da sukasne večernje ili noćne smene “verovatno kancerogene”, zbog načina na koji ometaju cirkadijalni ritam.

Sa druge strane, dobra noć sna je neophodna za regulaciju krvnog pritiska, zbog čega nedostatak sna negativno utiče na kardiovaskularni sistem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *