KAKO SE RIJEŠITI VIŠKA VODE U NOGAMA I NA STOMAKU: 6 prirodnih načina za izbacivanje viška tečnosti iz organizma

Zbog brzog načina života, neredovne i nepravilne ishrane javlja se I prekomjerno zadržavanje vode u organizmu. Otečeni zglobovi, višak kilograma i pospanost, samo su neki od simptoma koji ukazuju na ovaj problem.

Zbog brzog načina života, neredovne i nepravilne ishrane javlja se I prekomjerno zadržavanje vode u organizmu. Otečeni zglobovi, višak kilograma i pospanost, samo su neki od simptoma koji ukazuju na ovaj problem.

Postoji nkoliko prirodnih načina da se ovaj problem riješi, a mi vam donosimo 6 navika koje mogu doprinijeti ovom procesu.

1. Pokrenite se

Umjerene vježbe mogu da vam razbistre um, te poprave tonus mišića i – kao bonus – stimulišu izbacivanje viška vode iz organizma. Znojenjem se oslobađa voda iz tijela, kao i elektroliti poput natrijuma, koji mogu biti uzrok podbulosti.

2. Izbacite prerađene namirnice iz jelovnika

Tri četvrtine unosa soli potiče od prerađene i restoranske hrane, pa ukoliko umjesto industrijski prerađenih namirnica jedete hranu u prirodnom obliku, kao što su voće, povrće, mahunarke, žitarice cijelog zrna, organsko meso, riba, orašasti plodovi i sjemenke, te pripremate obroke kod kuće, prirodno ćete stimulisati izbacivanje viška vode iz organizma. Osim toga, industrijski prerađene namirnice sadrže i brojne vještačke aditive, koji također mogu uticati na zadržavanje vode u tijelu. S vremena na vreme trebalo bi da sprovedete detoks kako biste očistili i podstakli jetru da izbacuje štetne materije iz organizma, uključujuči i višak vode.

3. Jedite hranu bogatu kalijumom

Natrijum i kalijum se međusobno uravnotežuju, pa ukoliko unosite namirnice koje sadrže natrijum, potrudite se da jedete i hranu bogatu kalijumom, kako biste spriječili zadržavanje vode u organizmu. U ishranu uključite kokosovu vodu, brokoli, peršun, batat, bundevu, narandže, suvo voće poput šljiva, te tamnozeleno lisnato povrće.

4. U ishranu dodajte i magnezijum

Magnezijum je još jedan elektrolit, koji pomaže u regulisanju ravnoteže tečnosti u tijelu. Zeleno lisnato povrće, avokado, bademi i grah odlični su izvori ovog minerala.

5. Pijte vodu

Konzumiranje vode pomoći će vam da razblažite nivo natrijuma u ​tijelu. Iako se nivoi hidratacije razlikuju, Američki institut za medicinu preporučuje ženama i muškarcima da svaki dan konzumiraju 2,7 i 3,7 litara vode iz hrane i pića.

6. Ograničite unos ugljenih hidrata

Konzumiranje ugljenih hidrata neće direktno uzrokovati zadržavanje vode. Međutim, za svaki gram ugljenih hidrata koji se skladišti u organizmu kao glikogen, tijelo zadržava oko 3 grama vode. Na taj način telo održava ravnotežu. Ali kada unesete manje ugljenih hidrata ili niži broj kalorija, potrošićete glikogen, a time i vodu.

Na taj način za nekoliko dana (od 5-10) možete izgubiti 4 i više kilograma, koji zapravo predstavljaju višak vode. Nakon toga, ukoliko želite da nastavite sa korekcijom težine, očekuje vas da pazite na režim ishrane, ali i da povedete računa o kvalitetu namirnica koje svakodnevno konzumirate.

(Stil/ totallywellness.rs.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *