LEČI GRLO, JAČA IMUNITET I NEGUJE LICE: 3 NAČINA DA ISKORISTITE MOĆNU LIPU (RECEPTI)

Lipa se u lečenju koristi vekovima. Za mnoge narode ona je simbol istine i nesebičnosti. U lekovite svrhe se koristi gotovo cela lipa: cvet, list, seme… Cvet se bere u junu, a listovi u maju i junu.

Cvet lipe sadrži heterozide (koji podstiču znojenje), tanin, vitamin C, a listovi saharozu, fruktozu, smolu, enzime…

Lipa se obično koristi za lečenje bubrežnih bolesti, pospešivanje znojenja i izbacivanje toksina kod prehlada, jačanje imunog sistema, smanjenje nervne slabosti, epilepsije i brojnih drugih stanja.

Pravi od sušenih listova kao i prosečni čajevi (možete popiti do dve šolje dnevno).

Ispiranje grla

Ukoliko želite da ispirate grlo (za higijenu usne duplje) trebaće vam jači napitak: 25 gr cvetova prelijete sa 250 ml vruće vode i dodate u to 5 gr sode bikarbone.

Maska za lice:

Pomešajte 4 kašike čaja od lipe sa jednom kašikom mleka u prahu i jednom kašikom pšeničnih mekinja. Napravite pastu i držite je na licu 10 do 15 minuta. Pastu saperite tako što ćete se umiti čajem od lipe.

SIRUP OD BAGREMOVOG CVIJETA: Dobar za grlo, kašalj, prehladu, glavobolju i grčeve u stomaku

Potrebni sastojci:

– 1 l vode
– 500 g šećera
– 1 ipo kašikica limuntosa

Priprema:

Litru vode sam stavila da se kuha sa pola kg šećera. Kad je počelo da vri, stavila sam poklopac i ostavila 20 minuta uz povremeno miješanje da se kuva, sklonila sa vatre, i u mlaki sirup dodala kašicicu ipo limuntusa.

Kad se skroz ohladilo, stavila sam 31 grančicu Bagrema sa cvijetovima, koje sam predhodno oprala i stavila na krpu da mi se suši. Potpuno osušene sam ih dodala u sirup. Posle 24 h sata ocijedite, i to je to… Razrediti sa vodom po ukusu (dosta je slatko). Sirup ima jako prijatan i miris, i ukus – toplo preporučujem da a probatem.

Kažu da je dobar za grlo, kašalj, prehladu, glavobolju i grčeve u stomaku. Takođe je veoma osvežavajući za ove ljetnje dane, pa sto ne bismo spojili lijepo i korisno..

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *