OVO POVRĆE JE DAR OD BOGA: Preporučuje se dijabetičarima, čisti telo od toksina, može da reguliše holesterol!

Sadrži neverovatnu količinu vitamina.

Tikvica je cela jestiva – i kora, i meso i cvet, a u italijanskoj i francuskoj kuhinji jedu su i semenke. Šolja sitno seckane tikvice sadrži oko 19 kalorija. To je skoro 2 puta manje u odnosu na porciju zelenog povrća kao što su brokoli i prokelj.

Sadrže 295 mg kalijuma po šolji ili 8% u odnosu na preporučenu dnevnu vrednost, a povoljno deluje na ceo organizam.

Može da regulišu krvni pritisak, smanjuju rizik za razvoj bolesti srca, ali zaštite od začepljenja arterija.

Magnezijum pomaže u snižavanju pritiska, vitamini C i A sprečavaju razvoj ateroskleroze, hranljiva vlakna u tikvicama utiču na snižavanje holesterola, kao i na čišćenje toksina iz debelog creva.

 Tikvice sadrže i kalijum, kalcijum, folate i beta karoten. Ovakva kombinacija pravih malih nutritivnih bogatstava tikvice čini savršenim za svakoga ko vodi računa o svom zdravlju, ali i o kalorijama.

Tikvice aktiviraju metabolizam ćelija, poboljšavaju rad mozga i doprinose vitalnosti organizma.

Tikvice i dijabetes

Ne-skrobna hrana poput tikvica vas može da pomogne u lečenju dijabetesa. Dijetetska vlakna, kojima ovi plodovi obiluju, mogu da odlože apsorpciju glukoze i pomognu pacijentima sa dijabetesom tipa 2.

Nemačka studija navodi da nerastvorljiva vlakna (koja se u tikvicama nalaze u dobroj količini) mogu biti veoma efikasna u sprečavanju dijabetesa tipa 2. Druga studija ukazuje na efikasnost nerastvorljivih dijetetskih vlakana u smanjenju rizika za nastanak dijabetesa.

Viši unos vlakana je takođe povezan sa manjim rizikom od metaboličkog sindroma, što je jedan od faktora koji doprinose dijabetesu. Rastvorljiva vlakna mogu da poboljšaju toleranciju na glukozu kod dijabetičara. Tikvica sadrže i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna.

Tikvice za holesterol

Tikvica je jedna od retkih namirnica koja je bez holesterola, a samim tim je možete uključiti u svoju ishranu za snižavanje holesterola. Rastvorljiva vlakna mogu da ometaju apsorpciju holesterola. Ovo pomaže da snizite nivo lošeg ili LDL holesterola u krvi.

Tikvice kao diuretik

Zahvaljujući svom visokom sadržaju vode, tikvice kao diuretik daju odlične rezultate. To znači da ćete konzumiranjem tikvica povećati učestalost mokrenja i samim tim izbaciti višak tečnosti iz organizma – što je važno za sprečavanje i tretman velikog broja bolesti.

Tikvice za probavu

Zahvaljujući svom bogatom sadržaju vlakana, tikvica za probavu predstavlja idealnu namirnicu. Međutim, uverite se uvedete vlakna u ishranu postepeno. Suviše brzo povećanje dijetetskih vlakana u ishrani može dovesti do nadimanja, grčeva u stomaku, pa čak i do gasova.

Ako patite od probavnih problema, jednostavno uključite tikvice u vaš obrok. Kao što smo već videli, tikvice sadrže i rastvorljiva, kao i nerastvorljiva vlakna. Nerastvorna vlakna, takođe poznata kao „regulatorska“, ubrzavaju prolazak vode kroz digestivni trakt. Ovo smanjuje vreme za koje štetne supstance mogu da dođu u kontakt sa crevnim zidovima.

Izvor: stil.kurir.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *