VELIKI BROJ STANOVNIKA BALKANA BOLUJE OD NJEGA Možda ga i vi imate, a da toga niste ni svjesni! Saznajte da li STE OBOLJELI i kako da se liječite

Poznat vam je onaj osećaj kada se ujutru probudite, pogledate kroz prozor i istog momenta poželite da se vratite u krevet i prespavate do proljeća? Nemate volje ni da se umijete, ni skuhate kafu… Iako znate da nemate razloga da budete neraspoloženi, ono što osjećate veoma liči na depresiju…

Ovo stanje ima naziv i zove se sezonski afektivni poremećaj. SAP svake jeseni pogađa ogroman broj ljudi, a da nisu ni svjesni toga. Ekstremno neraspoloženje, umor i bezvoljnost u obavljanju i najjedostavnijih rutinskih poslova, samo su neki od simptoma.

zena-place-razocarana-depresija

Dr Kozmo Holstrom sa odsjeka psihijatrije na Kraljevskom koledžu i šef odjeljenja za informisanje o mentalnom zdravlju “Mind” Stiven Baklej, dali su nekoliko korisnih savjeta kako da se izborite sa SAP-om.


1. Izađite na vazduh nekoliko puta dnevno po 10 minuta

Što više vremena provedete na dnevnom svjetlu – u šetnji, parku ili jednostavno sjedeći kraj prozora, to će vaše raspoloženje biti bolje. Da biste dobili dovoljno vitamina D od sunca, preporučuje se da izađete napolje 10-30 minuta svakog dana, nekoliko puta nedeljno.

tesko-probavljiva-hrana-163436


2. Pokušajte da ne prejedate – to će vas samo oneraspoložiti

Jedan simptom SAP-a jeste da oboljeli često žude za slatkom hranom ili teškim ugljenim-hidratima.

– Jedan od problema je to što ljudi nedostatak volje nadoknađuju hranom, a to je velika greška. Ako želite da podignete energiju, izbjegavajte da jedete u krevetu ili ispred TV-a, a alkohol i kofein smanjite na minimum. Oni samo pojačavaju osjećaj depresije.

trcanjeee

3. Potrudite se da budete fizički aktivni

Istraživanje je pokazalo da vježbanje može biti efikasno u liječenju depresije, skoro koliko i antidepresivi. Boravak u prirodi, u “zelenom” okruženju dosta pomaže. Zato se preporučuje da džogirate, brzo hodate ili samo šetate. Svaka ova aktivnost znatno pomaže kod simproma sezonskog afektivnog poremećaja.

lijekovi

4. Potražite pomoć ako se simptomi nastave

Kognitivno-bihejvioralna terapija (KBT) je vid psihoterapije koji naglašava uticaj mišljenja na to kako se osjećamo i kako se ponašamo, a dokazano pomaže u liječenju SAP-a. Ako se borite sa simptomima, razgovor sa ljekarom o ovoj vrsti terapije ili uzimanje antidepresiva mogu pomoći.
Izvor. alo.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *