JEDNAKO EFEKTAN KAO ZAČIN I LIJEK: Bez lovora ne možemo zamisliti brojna jela, a organizmu donosi brojne dobrobiti

Lovorov list čest je dodatak u mediteranskoj kuhinji, a ima brojne zdravstvene prednosti.

Osim što se lovorov list koristi za aromatiziranje brojnih jela, ima brojne zdravstvene prednosti. Naime, koristi se kao lijek i začin te povećava količinu vlakana, vitamina, minerala i antioksidansa u jelima.

Uz to, pospješuje zdravlje imunološkog sustava budući da je dobar izvor vitamina A, B6 i C. Također, čaj od lovorovog lista ublažava želučane smetnje, kao i pritisak u sinusima ili kod začepljenja nosa.

Smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 i bolesti srca. Naime, jedna studija pokazala je da konzumiranje 1 do 2 grama lovorovog lista dnevno tijekom mjesec dana.

Lovorov list je dobar izvor vitamina A, B6 i C te kalcija, željeza i mangana.

Dodaje specifičan okus slanim jelima, međutim ne smije se jesti sirov ili u velikim količinama jer se teško žvače i probavlja. Također, ne postoje adekvatne studije o korištenju lovorovog lista kao lijeka tijekom trudnoće ili dojenja.

Lovorov list možete pronaći u većini trgovina, i to svježi, sušeni ili u prahu. Možete ga dodati u juhu, skuhati aromatičan čaj koji će vam smiriti želudac, isprobati razne recepte iz indijske kuhinje ili ga dodati u marinadu uz govedinu ili piletinu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *