NAKON OVOG SAZNANJA, MUŠKARCI ĆE NAVALITI DA GA JEDU: Evo šta se dešava u tijelu kada pojedete krastavac

Šta mislite – da li je krastavac voće ili povrće?

Iako krastavce volimo najviše u salatama kao dodatak jelima, mnogi nisu svjesni da je u pitanju superhrana jer ga botaničari smatraju kao jednim od izvanrednih povrćki koje imaju velike blagodati za naš organizam.

Nutricionisti ističu kako su kratavci najidealnija namrnica za hidrataciju kada tijelo ožedni, čak je bolje pojesti jedan krastavac nego napiti se čašu vode.

Kroz krastavac nahranit ćerte organizam sa dozom elektrolita ali i vitamina K koji je jako  važan za zdravo zgrušnjavanje krvi, kao i razvoj kostiju i sintezu proteina. Također, krastavac je među namirnicama koje su idealne za gubljenje tjelesne mase jer brzo zasiti želudac.

krastavac

 Uz samo 10 kalorija na 100 gr krastavca slobodno dodajte malo pavlake od obranog mlijeka i jedite ovu salatu kad god želite čak i kad ste na rigoroznoj dijeti.

S obzirom da ova namirnica sadrži krastavac – flavonoid fisetin – on smiruje upale, štiti zdravlje srca i mozga a prva istraživanja pokazuju da bi mogao da uspori razvoj sipmtoma kod karcinoma prostate zbog čega bi ova namirnica trebala da se nađe na meniju svih muškaraca.

Ova biljka sadrži doze luteina i zeaksantina koji su  korisni za zdravlje oka i poboljšanje vida.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *