NIPOŠTO JE NE BACAJTE: Evo koje sve tegobe i probleme može da vam reši jedna obična kora od banane!

Ima neverovatno puno primena i može biti od velike pomoći za mnošto stvari.

Kora banane veoma je zdrava i pogodna kako za negu kože, izbeljivanje zuba, tako i za održavanje kućnih biljaka. Dajemo vam nekoliko razloga zašto ne treba da bacate koru banene.

Za rast biljaka

Kora ove voćke u sebi sadrži mnogo sastojaka koji čine da biljka bude zdrava. U kori banane se nalazi fosfor koji utiče na cvetove biljke, dok kalijum biljkama pomaže u razvoju i rastu a kalcijum ih čini jačim. Kora se može iskoristiti kao prihrana na više načina.

Jedan vid prihrane podrazumeva da iseckate koru na manje komade i zakopate u zemlju pored biljke. Kora banane će se polako razgrađivati i zemljište će se obogatiti mineralima koje su neophodni za rast biljke. Korom možete i premazivati liske biljke, ukoliko želite da budu hidrirane i sjajne.

Izbeljivanje zuba

Želite lepe, bele zube – iskoristite koru od banane. Trljajte zube njenom unutrašnjom površinu svaki dan tokom dve sedmice i ubrzo ćete videti rezultate.

Uklanjanje bradavica sa kože

Imate problem sa stalnim pojavljivanjem bradavica na koži. Ovaj problem se može rešiti uz pomoć kore banane. Osim što će ih ukloniti sprečiće i njihovo ponovno pojavljivanje. Stavite komad kore banane preko bradavice, pričvrstite hanzaplastom ili flasterom i ostavite da deluje preko noći. Ponavljajte proces do potpunog uklanjanja bradavice.

Tretman protiv akni i bora

Generalno za negu kože je odlična kora od banane. Odlična je i za umanjenje bora i fleka sa lica. Sadrži antioksidante i anti-aging svojstva, hidrira i hrani kožu i konačno pospešuje njenu elastičnost i gipkost. Jednostavno utrljajte koru banane u kožu lica, posebno na upaljena problematična mesta i ostavite da odstoji pola sata.

Lečenje psorijaze

Kora banane ne može u potpunosti da izleči ovu kožnu bolest, ali može da umiri njene simptome – svrab i crvenilo i ubrza njeno izlečenje. Utrljajte je na obolelo mesto i ostavite da deluje 10-ak minuta.

Analgetik

Kora banane je odlična i kao analgetik. Ukoliko imate bolna mjesta na telu nježno utrljajte koru banane na obolelo mesto i ostavite da odstoji 15-ak minuta. Ubrzo ćete osetiti olakšanje.

Umirenje ujeda insekata

Ukoliko imate ujed insekta na telu koji vas nepodnošljlivo svrbi, umesto što ćete se češati i napraviti samo još veći problem, probajte da umirite mesto tako što ćete utrljati koru od banane.

Čišćenje

Kora banane je sa unutrašnje strane masna i bogata hranljivim hidrirajućim svojstvima, pa je zato odlična i za čišćenje kože, obuće, nameštaja, ali i srebrnog nakita.

Izvor: stil.kurir.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *