Peršun i zdravlje – Koristite ga na više načina, ne samo kao začin

Jedan od apsolutnih predvodnika za zdravlje i čijom konzumacijom možemo zamijeniti gotovo sve vitaminske tablete danas je peršun, začin kojeg svi koriste, gotovo svakodnevno. Njegovu primjenu samo treba razgranati a ne je bazirati isključivo na kuharstvo, već ga koristite u obliku čaja, obloga, tinkture ili pak maske.

Peršin ili peršun je najpopularnija biljka na svijetu. Ime je dobio od grčke riječi koja znači “kameni celer” (peršin je rođak celera). To je dvogodišnja biljka koja će se iz godine u godinu vraćati u vrt nakon što se ustali.

Peršun nema visoko-kaloričnu vrijednost ali je zato izuzetno bogat mineralima i vitaminima, što ga svrstava u red visokokvalitetnih namirnica. U zavidnim količinama ima provitamina A, vitamina B skupine, među kojima i izuzetno rijedak vitamin B12, vrlo važan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Što se tiče minerala, najviše ima željeza, kalcija, mangana, magnezija, bakra.

Peršun i zdravlje

Vrvi vitaminima
Peršun je cio ljekovit, pa tako njegova ljekovitost osvaja i list i korijen ove biljke. On sadrži prirodna eterična ulja, koja uključuju miristicin, limonene, eugenol i alpha-thujene. Druga grupa uključuje flavonide: apiin, apigenin, crisoeriol i luteolin.

 Peršun vrvi i kalijumom, kalcijumom, fosforom, gvožđem, magnezijumom, manganom, bakrom i drugih mikro elemenata koji su važni, ako ne i presudni za ljudski organizam. Odličan je izvor vitamina C, A i K.

Eterična ulja, koja sadrži peršun, posebno miristicin, štite od raka, posebno raka pluća, što je potvrđeno u naučnim istraživanjima. Zbog eteričnih ulja, koje sadrži, peršun ima hemo-zaštitni efekat.

Neutrališe djelovanje hemijskih supstanci, koje mogu biti opasne za naše zdravlje, poput kancerogena benzopirena (nalazi se u dimu cigareta) i drugih.

Kako se priprema napitak za mršavljenje od peršina saznajte ovdje.

Peršun je i diuretik što znači da pospješuje mokrenje a samim time i izbacivanje toksina iz tijela. Peršunom se može u potpunosti izliječiti anemija jer on je nevjerovatan bogat željezom kao i vitaminom C, a kojeg u listu ova bilja ima čak više nego limun koji je poznat po vitaminu C.

Osim što peršun regeneriše ljudski organizam i pospješuje krvnu sliku, stari su ga Egipćani još davno koristili kao sredstvo za liječenje bolesti bubrega i mokraćnih kanala. Stoga se smatra da je peršun izuzetno ljekovit prilikom upale prostate i upale mokraćnih puteva.

Također, peršun je dobar i za liječenje reumatizmagihta te je dobar za regulisanje tjelesne mase. Peršun povoljno djeluje na rad jetre, pa se preporučuje i kod žutice.

Protiv celulita
Šest šaka isjeckanog peršunovog lista kuhate dva minuta u dvije litre vode. Zatim procijedite i kad je čaj mlak, njime (15 do 30 minuta) masirajte dijelove tijela sa celulitom. Celulitna mjesta masirajte (najbolje uvečer, prije spavanja) pamučnom krpom natopljenom u peršinov odvar, zatim krpu natopljenu u peršinov čaj ostavite da stoji preko noći na masiranom mjestu. Mokru krpu prekrijte plastičnom folijom i zamotate suhom pamučnom krpom.

Uklanja bore
Dva dekagrama isjeckanog peršunovog lista stavite u dva decilitra hladne vode i poslije 24 sata procijedite. Natopite vatu dobijenom tečnošću i lagano premažite dio oko očiju, usta i vrat. Ostavite da se osuši, bez brisanja. Liječenje ponovite nekoliko puta u vremenu od pola sata. Što ranije započnete ublažavati bore peršunovom vodom, učinak će biti bolji.

Za natečene kapke
Dva dekagrama sitno isjeckana peršunova lista prelijte jednim decilitrom proključale vode, poklopite i nakon 15 minuta procijedite. Ujutro i uvečer stavljate obloge (pamučnu krpu natopljenu u čaj) od tog peršinova odvara, te ćete postići iznenađujuće rezultate kod natečenih očnih kapaka.

Kako napraviti čaj od peršina

Stavite u lončić pola litre vode i pustite da zakuha. Kada voda zakipi dodajte dvije supene kašike svježeg peršina i pustite da se kuha u kipućoj vodi 3 do 5 minuta. Izvadite listove peršina i bacite ih, a tekućinu pustite da se ohladi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *