NAJČUDOTVORNIJA NAMIRNICA SVIJETA: Kupina

Kupina, lat. Rubus fruticosus, je višegodišnji grm koji raste uz ograde, rubove šuma, puteve. Ima oblik trnovitog grma koji može doseći visinu do 3 metra.

Kupina je biljka porijeklom sa sjevernih područja. Njena primjena u liječenu duga je dvije tisuće godina. Povijest otkriva da su Grci i Rimljani koristili njene plodove, lišće, koru i korijenje u liječenju brojnih bolesti, od blagih infekcija do otrovnih ugriza. Tijekom 18. stoljeća u Europi je bila toliko popularna za liječenje gihta da je nazvana „giht bobicom“.

Nedavna istraživanja samo opravdavaju njenu tisućljetnu terapeutsku primjenu. Ljudima je slabo poznato koliko je ovo voće zapravo ljekovito, a popis medicinskih primjena ispunio bi stranice i podeblje knjige. Zato, upoznajte je i opskrbite se njome još dok joj je sezona. Ako možete, birajte divlje kupine ispred uzgojenih.

Sastav i ljekovitost kupine

– Kupine su ukusne i nutrijentima bogate bobice. Sadrže vitamin A, B1, B2, B3, B6, vitamin C, folnu kiselinu, vitamin E i K. Mineralni sastav uključuje kalcij, željezo, magnezij, fosfor, kalij i cink.

Čaj od lista kupine

2 čajne žličice suhih listova kupine prelijte s 250 ml kipuće vode i nakon 15 minuta procijedite. Pijte ga ili grgljajte kod grlobolje, upale krajnika, dušnika, bolesnih desni i afta u ustima.

Ljekovita svojstva kupine:

– jača imunitet

– poboljšava pamćenje i koncentraciju

– pomaže kod tegoba dišnih puteva

– sprječava i liječi bolesti srca i krvnih žila

– pomaže radu probave i potiče mršavljenje

– sprječava mnoge vrste raka

– pomlađuje kožu

– pomaže kod anemije

– prirodan lijek za giht i osteoporozu

– prirodna pomoć trudnicama i dojiljama

Berba kupine

Mladi zeleni listovi (bez lisne drške) i cvjetni vrhovi kupine beru se u rano proljeće (samo s vrhova stabljike i po suhom vremenu). Listove kupine valja sušiti u tankom sloju kako bi sačuvali lijepu zelenu boju. Zreli plodovi kupine beru se u kolovozu i rujnu, a korijen se iskapa u veljači i ožujku.

Pripravci s kupinom

U kakvom god obliku konzumirali kupinu ne možete pogriješiti, da bi iskoristili njene prednosti bitno je da to bude redovito. Od nje možete praviti sok, džem, čaj, pekmez, sladoled, vino, liker kao i od većine drugih vrsta voća.

Plodove možete smrzavati, sušiti, kuhati i peći. Plod najbolje je koristiti u sirovom obliku, jer tako sadržava najviše nutrijenata.

Vino od kupine za slabu djecu i brži oporavak od bolesti

U veću staklenku stavite dva kilograma zrelih kupina i pola kilograma smeđeg šećera ili drugog prirodnog sladila.

Sve dobro izmiješajte i ostavite na toplom mjestu (ili na suncu) 20 dana. Svakog drugog dana smjesu dobro promućkajte.

Nakon 20 dana kupinovo vino procijedite, ulijte u čiste boce od pola litre i začepite plutenim čepom.
Pripravak protiv niskog tlaka

U bocu s litrom kupinova vina stavite dvije žlice sitno narezanih listića ružmarina, dobro zatvorite i ostavite stajati 10 dana.

Nakon toga kupinovo vino procijedite kroz gazu.

Pijte dva decilitra poslije jela.

Kupina za odvikavanje od pušenja

Ako želite prestati pušiti koristite mlade izdanke, pupoljke kupine za žvakanje, jer vam nakon toga cigareta nikako neće odgovarati.

Izvor: alternativa-za-vas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *