PERŠUN LIJEČI BUBREGE – SAZNAJTE NA KOJI NAČIN

Smetnje s mokrenjem, među kojima su najizraženiji peckanje, promjena boje urina, bolovi u predjelu bešike i bubrega, prvi su znaci oboljenja urinarnog trakta.

Bolesti bubrega u početku ne moraju da daju izrazite simptome, pa pacijent može normalno da funkcioniše, ali kada bolest uznapreduje, bolovi postaju veoma jaki.

Za ublažavanje bolova, ali i za olakšavanje ostalih tegoba koje prate bubrežne bolesti već vjekovima se koriste razne biljke, a jedna od najboljih svakako je peršun. Pročitajte na koji način ova biljka pomaže zdravlju:

ŠTA UBLAŽAVA BOLOVE

Tri kašike isjeckanog korijena i suhih listova peršuna prelijte sa pola litra hladne vode i kuhajte deset minuta. Poklopite, ostavite da odstoji 15 minuta, procijedite i pijte triput dnevno po šoljicu.

 

ŠTA OLAKŠAVA UPALE

Šaku kukuruzne svile prelijte sa pola litra ključale vode i ostavite 15 minuta. Čaj se pije procijeđen i nezaslađen deset dana. Nakon toga deset dana pijte čaj od peršuna, pa napravite pauzu od 10 dana.

I čaj od peršuna se sprema tako što se šaka listova i korijena prelije litrom vrele vode, ostavi da odstoji 10 minuta, procijedi i pije triput dnevno. Ako se upala ne smiri nakon kure koja ukupno traje 30 dana, ponovite je.

ŠTA IZBACUJE PIJESAK

Pomiješajte 100 grama svježeg peršuna (i korijena i lista) sa 50 grama sitno iseckanog korijena celera. Dodajte 100 grama meda i 100 mililitara vode, pa kuhajte uz miješanje. Kad proključa, procijedite, ostavite da odstoji tri dana, a potom pijte.

 

Izvor: Radiosarajevo.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *