PŠENIČNE MEKINJE SU NAJBOLJI LIJEK ZA PROBAVU I GASTRITIS

Pšenične mekinje su prvenstveno kvalitetna i ukusna namirnica. Lekovita svojstva potiču od toga što sadrže vlakna, bogate su celulozom, mineralima (gvoždje, fosfor, magnezijum ) i vitaminima. Pšenične mekinje sadrže 43 do 44% sirovih biljnih vlakana, najviše celuloze, koja je nerastorljiva. Dijetalna vlakna moraju biti obavezan deo zdrave ishrane jer daju mnogo blagotvornih efekata po zdravlje kao što su:

– Normalizuju rad i zdravlje creva, blagotvorne su za želudac, dobre su za probavu

– Pomažu u borbi protiv zatvora, ubrzavaju metabolizam

– Smanjuju nivo šećera i holesterol u krvi

– Korisne su za borbu protiv gorušice i protiv kiseline

– Pružaju duži osećaj sitosti pa su korisne za mršavljenje i održavanje telesne težine

– Vlakna pšeničnih mekinja ubrzavaju prolazak sadržaja kroz creva.

Lekovit učinak postiže se dnevnim unosom od najmanje 10 grama vlakana pšeničnih mekinja. Mogu se mešati sa jogurtom ili mlekom, voćnim sokovima.

Zdravstvena prednost pšenice

Brojna istraživanja su potvrdila važnost celih zrna žitarica u odnosu na one prerađene. Prema jednom od njih, žene koje su jele hranu napravljenu od celih zrna žitarica, imaju manju telesnu težinu od onih koje jedu rafinisane obrađene žitarice. Dijabetes i bolesti kardiovaskularnog sistema takođe su češći kod osoba koje se radije hrane prerađenim žitaricama.

Hrana bogata dijetalnim vlaknima kao što su pšenične mekinje, pomaže u smanjenju žučnih kamenaca jer kontroliše izlučivanje žučnih kiselina (prevelike količine pogoduju razvoju kamenaca), povećava osetljivost insulina i snižava nivo triglicerida u krvi.

 

Izvor: kucnilekar.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *