NOVAK ĐOKOVIĆ JEDE SAMO PREČIŠĆENI MASLAC: Najzdravija masnoća na svijetu – pravi se lako, a ovo je recept

novom jelovniku Novaka Đokovića je i indijski maslac, a on se pravi tako što se puter prečisti. Dobija se gi, a ovo je recept.

Novi jelovnik Novaka Đokovića koji je objavljen pred njegov nastup na takmičenju “Banja Luka Open” zainteresovao je sve, naročito zato što se u njemu spominje “indijski maslac”. Ovu namirnicu mnogi smatraju najzdravijom masnoćom na svijetu, a originalno ime joj je “gi puter”.

U pitanju je prečišćen maslac iz koga se jednostavnim postupkom izbacuju voda, zasićene masne kiseline i laktoza. Neki vole da kažu da puter tako postaje “postan”, jer je oslobođen čvrstih komponenti mleka. Odličan je kao namaz, a može se koristiti i za pripremu hrane, kao zamena za ulje.

 indijskoj medicini se ističe da gi puter ima mnogo lekovitih svojstava: jača imunitet, pomaže u varenju, usporava starenje.Lako je svarljiv, a sporo sagorijeva pa tako postepeno snabdjeva tijelo energijom – upravo ono što je Novaku potrebno.

Da biste napravili gi, potrebno je da puter stavite u širu šerpu, na tihu vatru i sačekati da počne da pjeni. Ovu pjenu treba skidati sve dok se pojavljuje. Kad puter ostane proziran, procijedite ga kroz gazu i posao je gotov.

Pored korišćenja u kulinarstvu, u ajurvedi se gi upotrebljava i kao melem za razna kožna oboljenja, ali i za masažu i obloge.

 

Tekst: Lepa&Srećna

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *