MATIČNJAK: Biljka koja obnavlja organizam i vraća energiju i radost života

Pčele ga vole, pa zbog toga i nosi ime matičnjak (lat. Melissa officinalis), a nazivaju ga i melisa, limunčica, čelinjak, limunka, maternjak, pčelinja metvica, rojevac i macina trava.Maticnjak podstice hormonalne aktivnosti, pa se zbog toga preporucuje kod problema sa štitnom zlijezdom. Naucna istraživanja ukazuju da ekstrakt maticnjaka ima uticaj na imunoglobulin kod pacijenata oboljelih od Gravesove bolesti, a dijeluje i antitiroidno kod bolesti štitne zlezde. U kombinaciji sa drugim biljkama matičnjak se upotrebljava za liječenje astme, glavobolje, grčeva u stomaku i materici, oboljena želuca, disajnih organa, hroničnog bronhitisa, migrene, nadutosti, premorenosti, povraćanja, proliva, umora, slabosti.

Izvedeno je više studija na temu djelovanja matičnjaka na stres, nesanicu i napetost, a sve su potvrdile njegovu učinkovist. U kombinaciji s valerijanom jednako je djelotvoran poput lijeka za smirenje triazolama, ali za razliku od njega ne uzrokuje nuspojave.Dokazano je da matičnjak pojačava koncentraciju i podstiče bolje rješavanje tekstualnih i slikovnih zadataka.Usljed svakodnevne dugotrajne izloženosti stresu strada i srce. I tu ne treba preskočiti matičnjak, najbolje u kombinaciji sa cvijetom gloga. Svi koji pate od angine pektoris trebalo bi dva puta godišnje u trajanju od četiri mjeseca da svakog dana piju po dvije šolje mješavine matičnjaka, angelike i ruzmarina.

Ljekoviti dio biljke: Za lijek se sabiru listovi prije nego što procvetaju, a cijela biljka s vrežom i listovima dok cveta. Suši se brzo i oprezno u hladu i sa što manje dodira. Osušeni matičnjak ne smije se da se čuva u limenim posudama. Od matičnjaka se najviše cijeni list, jer u ostalim organima ima malo ljekovitih sastojaka, osim u cvijetu, ali je cvijeta malo tako da nema praktičnu primjenu. Najvažniji ljekoviti sastojak matičnjaka je vrlo lako isparljivo mirisno eterično ulje.

Karmelićanska vodica
Jedan od najpoznatijih napitaka od matičnjaka je svakako karmelićanska vodica. Njenu recepturu osmislile su časne sestre karmelićanke u srednjem vijeku.Pripisivana su joj i čudotvorna svojstva, tako da postoje zapisi iz 17. veka o ljudima koji su doživjeli stotinu i više godina zbog redovne konzumacije tokom doručka.Bila je i ostala sredstvo za liječenje depresije, lupanja srca, migrene, napetosti, razdraženosti, straha i treme, slabog pamćenja, zamora, nesvjestice i noćnog gušenja, a možete je koristiti kao parfem i za masažu.Recept:

  • litar alkohola (vodka, rum, konjak ili brandi)
  • 165 grama sušenih cvijetnih vrhova matičnjaka
  • 40 grama neprskane limunove kore
  • 5 grama korijena anđelike
  • Ostavite u hladu dvije sedmice, a nakon toga dodajte:
  • 65 grama korijandera
  • 12,5 grama muškatnog oraščića
  • 12,5 grama cimeta
  • 1,5 grama klinčića

Ostavite još sedam dana u hladu, nakon toga procijedite u tamnu bocu. Pijte jednu do dvije kašike dnevno.Sam list matičnjaka, a još češce pomješan s gorkim travama uspješno djeluje na pojačavanje apetita. Eterično ulje od matičnjaka (dobija se destilacijom s vodenom parom matičnjaka pokošenog u fazi cvetanja), je izvanredno prijatnog mirisa, koristi se ne samo u farmaciji već, još više, i u industriji parfema, i kozmetike. Posebno se preporučuje trudnim ženama koje pate od povraćanja. Čaj od matičnjaka zaslađen neobično povoljno deluje kod nesanice izazvane premorenošcu ili živčanom bolešcu.

Izvor: agrosavjet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *