PODMUKLI SIMPTOMI BOLESTI MASNE JETRE: Znakovi se javlja na rukama i nogama, noću se pogoršavaju

Svrab u rukama i nogama ukazuje na ozbiljnu bolest! Saznajte kada su simptomi bolesti masne jetre najuočljiviji. Nealkoholna masna jetra (“nonalcoholic fatty liver” – NAFL) je bolest koju karakteriše stvaranje masnih naslaga u ovom organu. Ovo oboljenje može drastično da zakomplikuje zdravstveno stanje pacijenta, a najveći problem predststavlja što na samom početku bolesti praktično da nema simptoma. Tek kada se jave tegobe, bolest se progresivno razvila i najčešće se nalazi u fazi ciroze..

Međutim, postoji simptom koji deluje potpuno nepovezano sa jetrom, a zapravo je znak da ovaj organ pati. Svrab u tabanima i dlanovima može da ukaže na masnu jetru, napominju stručnjaci sa Klivlendske klinike. Klasični simptomi nealkoholne masne jetre (NAFL) uključuju nelagodnost i bol u stomaku, kao i osjećaj punoće u desnom gornjem delu stomaka, navode stručnjaci. Međutim, u nekim slučajevima, pokazatelj bolesti masne jetre može da bude i svrab u rukama. Prema riječima ljekara, jak svrab povezan sa NAFL najčešće se pogoršava kasno uveče i noću.

Ljekari su primjetili da su gojazne osobe sklone oboljenju nealkoholne masne jetre. Ako već postoji ova dijagnoza, neophodno je povesti računa o ishrani i smanjiti unos kalorija. Važno je znati i da trajno oštećenje jetre može vremenom da dovede do ciroze, a potom i do otkazivanja ovog organa, što je ekstremno opasno i može biti fatalno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *