Dinja jača imunitet i sprečava dehidraciju

Dinja nije voće, već povrće iz porodice krastavaca. Ona sadrži izuzetno malo kalorija i masti, a njen plod sadrži 95 posto vode, 1 procent belančevina, 5,5 posto šećera, jedan gram biljnih vlakana, limunsku kiselinu…

Bogata je vitaminima kao što su karoten, vitamin B i vitamin C, a od minerala sadrži fosfor, kalcij, magnezij, kalij, željezo, cink…

Zbog toga je, uz lubenicu, jedan od najboljih izbora za vrele ljetne dane, ne samo u kriškama već i kao baza za osvježavajuće sokove, frapee, i kao dodatak egzotičnim i ukusnim brusketima, uz kombinaciju sa nekim slanim namirnicama, poput pršute.

Postoji više vrsta dinje, a kod nas su najzastupljenije one koje imaju narandžastu ili žutu unutrašnjost, kao i zelena, koja je nešto manja i poznata kao ananas dinja.
Dinja je zdravija od lubenice

 Bogatstvo u količini vitamina C nosi brojne koristi za naše zdravlje, posebno u smislu jačanja imuniteta, a visok nivo kalija u dinji važan je za pravilan rad srca. Dinja sadrži čak tri puta više kalija nego lubenica. Vitamin B pomaže u oslobađanju tijela od toksina, a bakar u regeneraciji kože. Također, sadrži karotenoide – antioksidante koji pomažu u održavanju zdrave funkcije oka, i folate bez kojih nema normalnog razvoja naših ćelija. U dinji ima i dosta vlakana i fitonutrijenata, a ima i nizak glikemijski indeks.
Za bolji vid i zdravlje očiju

Ako svakodnevno konzumirate dinju, to može da utječe na vaš bolji vid. Vitamin C, zeaksantin i karotenoidi iz nje poboljšavaju vid i smanjuju rizik od katarakte i makularne degeneracije.

Također, ova jedinjenja su važna za zdravu kožu, jačaju naša tkiva u cjelini i podržavaju zdraviju funkciju mozga.
Sprečava dehidraciju

Zbog visokog sadržaja i vode i elektrolita, dinja dobro balansira njihov međusobni odnos. Zaslužna je za bolju hidrataciju tijela, što posebno ljeti utječe i na zadržavanje neophodnih elektrolita u organizmu.
Dobro regulira nivo šećera u krvi

Dinja može da pomogne u pravilnom upravljanju dijabetesom jer ima nizak glikemijski indeks: 4 (četiri). Nisko glikemijsko opterećenje znači i sprečavanje skoka šećera u krvi, stoga se preporučuje kao redovan duo ishrane osoba sa dijabetesom.
Zdravije srce i bolji pritisak

Sve dinje su prepune kalija koji pomaže opuštanju krvnih sudova i snižavanju krvnog pritiska. Ovo je veoma važno dok traju visoke temperature budući da su srčani bolesnici i osobe sa visokim pritiskom u posebnom riziku.
Sprečava zatvor

Visok nivo dijetalnih vlakana od suštinske je važnosti za normalnu funkciju rada crijeva i bolje digestivno zdravlje u cjelini.

Vlakna naša crijeva čine dovoljno pokretljivim, što utječe na bolje pražnjenje i rezultira redovnijom stolicom.
Podrška u razvoju fetusa i korist u trudnoći

Folat u dinjama jedan je od najvažnijih hranljivih sastojaka koji su tokom trudnoće potrebni budućim mamama. Folati i folna kiselina, pored ostalog, učestvuju i u formiranju posteljice, koja snabdijeva bebu neophodnim nutrijentima. Također, folati su bitni za formiranje crvenih krvnih zrnaca i održavanju cjelokupnog boljeg zdravlje majke i bebe.
Folati štite i od pojave malignih bolesti

Studije su pokazale značajnu ulogu ovih jedinjenja u prevenciji raka, kao i korist kada se daje u ranim fazama raka. Potrebno je još istraživanja kako bi se značajnije potvrdili antikancerogeni potencijali dinje. Također, ima indicija da konzumiranje dinje usporava napredovanje artritisa i smanjuje rizik od pojave astme.
Za ljepšu kožu i protiv opadanja kose

Vitamini i minerali iz dinje daju značajan doprinos ishrani kože i utječe na mogući gubitak kose, njeguju kožu i štite je od štetnih toksina. Utječu i na bolji rast kose kao i jačanje folikula dlake, uz hidriranje i jačanje kože tjemena. prenosi Avaz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *