MASLINE SU FANTASTIČAN LIJEK ZA MNOGO TOGA: 10 ZDRAVSTVENIH BLAGODATI MASLINA

Legenda kaže da je Mojsije oslobađao učešća u ratu, muškarce koji su uzgajali masline. U raznim mitologijama, ova biljka simbolizuje veru, snagu i odanost. Osim što nas podsećaju na mediteran i njegove specijalitete, masline su važne u našoj ishrani iz mnogo razloga.

Poboljšavaju vid.  Samo nekoliko maslina dnevno, može u velikoj meri da podigne nivo vitamina A, koji je ključan za zdravlje očiju, a mogu da pomognu i u sprečavanju pojave glaukoma, katarakte i drugih očnih obolenja.

Ublažavaju osećaj bolova u telu. Antioksidansi i druge hranljive materije, mogu da deluju na ljudski organizam kao prirodni ibuprofen, jer maslinovo ulje u sebi sadrži oleocanthal, materiju koja ima protivupalno dejstvo.

Povoljno deluju na kardiovaskularni sistem. Masline, pogotovo crne, sadrže hranljive supstance, koje smanjuju povišeni pritisak na prirodan način, povećavaju dobar holesterol i smanjuju rizik od dobijanja ateroskleroze.

Podižu nivo glutationa u krvi. Ovo je jedan od najznačajnijih antioksidansa u prirodi, koji se konzumiranjem maslina unosi u organizam, i na taj način podiže ukupan nivo zdravlja i čini odličnu prevenciju od bolesti raka.

Smanjuju podložnost alergijama. Ekstrakti smešteni u maslinovom ulju mogu delovati i kao antihistaminici. Blokirajući receptore histamine, mogu da ublaže u određenoj meri alergijske reakcije i da pomognu u ublažavanju simptoma astme.

Podstiču brže mršavljenje. Ljudi koji često pri ishrani unose masline, podložni su mršavljenju, jer mononezasićene masti, podstiču gubitak naslaga i razgradnju masti unutar ćelija. Takođe, u krvi se povećava nivo serotonina, hormona sreće i sitosti, pa svakodnevno konzumiranje maslina, može da smanji ukupan unos kalorija za 200, na dnevnom nivou.

Preventivno deluju protiv kancera. Crne masline su prirodan i jak izvor vitamina E, koji između ostalog, pomaže neutralizaciji slobodnih radikala u masnom tkivu. Skladištenjem antioksidanasa i ostalih hranljivih materija, masline mogu da utiču na smanjenje rizika od dobijanja raka debelog creva.

Podižu nivo zdravlja kože. Poseduju u sebi masne kiseline neophodne za prehranu i hidrataciju kože. Preporučljivo je i nanositi maslinovo ulje na kožu nakon kupanja. Pospešuju zdravlje probavnog trakta. Maslinovo ulje umirujuće deluje na probleme čira i gastritisa. Pored toga, pomaže u izlučivanju žuči i hormona gušterače.

Prirodni su izvor gvožđa. Izuzetno su bogate ovim mineralom, a naročito crne. Preporučljivo ih je jesti ako je nizak nivo gvožđa, čije je prisustvo u krvi veoma važno. Od njegovog nivoa zavisi sposobnost crvenih krvnih zrnaca i njihova uloga, prenošenja kiseonika po celom organizmu.

Izvor: stil.kurir.rs/informer.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *